Akademi Fantasia 3 – Konsert 1, 2 & 3

There were 12 students after Konsert Prelude Akademi Fantasia 3 on 21 May 2005 and after a week of preparation the akademi starts with its daily diary and weekly concerts …

  • Konsert 1 on 4 Jun 2005 – After the first week of training, the concert sees a surprise where Marsha and Mawi gets admitted into akademi making it 14 students, instead of a student leaving.
  • Konsert 2 on 11 Jun 2005 – The second week sees the new two students catching up. The concert threw a surprise after Elliza lleft, getting the lowest vote after being 4th in the trailing bunch of 9 students with only 5% votes at the start of the concert. That leaves only 13 students.
  • Konsert 3 on 18 Jun 2005 – The third week shows tension creeping in with some fights between Idayu and others. Fuad who was 1st of the trailing bunch of 11 students at 5% votes at the start of the concert, was left with the lowest votes at the end. That leaves 12 students again.
Advertisements

About sabre23t

An analyst, researcher, civil engineer & information technologist working in a transportation company.
This entry was posted in Society. Bookmark the permalink.

133 Responses to Akademi Fantasia 3 – Konsert 1, 2 & 3

  1. BRAD PITT says:

    AMELYA PALING BEST…SUARA BULUH PERINDU….FELIX OK GAK…YANG MAWI GI BERSILAT CAM ORANG TAK .?…KENAPA.?.LAWAK LA KONON PADAHAL ORANG NYAMPAH….

  2. SAYA PEMINAT MAWI..SAMPAI ATI BRAD PITT KATA MAWI MACAM TU…SAYA PUN NYANYI GAK..INTERNATIONAL LAGI..TAPI SUARA TAK SEBURUK MAWI..ALBUM MELECUR DI PASARAN..MAWI PEGI LA M…I

  3. suriya says:

    ape2 pun yang orang kate kat mawi,saya tetap sokong mawi…mawi is the best 4 me..jangan pandai2 nk kutuk dia..!!!!dia lelaki beriman,dan berterus terang…

  4. ct_Mawi says:

    Orang yang tak reti2 berbudi bahasa(Rukun Negara ke5) adalah makhlik asing yg hidup dalam kegelapan nyawa ada tapi otak kosong Kalau zaman penjajah layak jadi tali barut..mereka ni hanya menganiaya diri sendiri je. Manusia kecewa tak tahu arah mana hanya mengikut budaya -ve barat. HIDUP World and Felix!

  5. boring says:

    sampai ati brad pit kutuk mawi..elah amylea 2 even suara dia sedap p kelakuan dia fuhh semcm jer..dah 2 baju dia plk seksi tak malu belah sana belah sini..tym dia dancing kat konset apasal dia tak pkai seluar panjang ?nak tunjuk paha dia ke????

  6. boring says:

    afundi MAWIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
    afundi FELIXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

  7. b 0168427622 says:

    apa2 pun korang kutuk psal felix…. dia tetap steady… afundi felix… he is still the best…

    tatap orang kita bah!!! afundiiiiiii……… felix….

    susah susah saja!!!!!!

  8. ann_hamani says:

    semua org minat mawi &&&&&&&&&& felixxxxxxx……………..itu sebab undi bebelah bagi tak tau nak undi siapa………..kerana dua -dua pun hebat tapi afundi ………..felixxxxxxxxxxx.kita ani orang sabah bah……mun kan glamour org sabah undilah, felixxxxxxxxxxx tapi yazer pun OKKKKKKKKKK bah……….rockkkkkkkk….steady…………tunjukkan kamu hebat BAH………http://msjbox.junaidix.com/1.7/icon/praying.gif

  9. suka-suka says:

    hai semuo , jange dok ngutuk gak. tok baik. Allah doh bagi samo adil ko manusia. Kito patut bersykr dengan pemberian Allah.
    Wassalam.

  10. mat rempit says:

    apasal reza terkeluar?sepatutnya marsha yg keluar.mentang2lah dia tu seksi.menggedik betul.elliza tak patut keluar.bye!!!!!!!!!!!!

  11. @ reza. says:

    kenapa org suka Mawi hah?kefli dgn felix lagi best.reza tu,lebih best.afundi….felixxxxxxx.mawi kepala botak……

  12. linda@puteri says:

    memang pun mawi tu tak best.nyanyi lagu beautiful maria pun tak sedap.macam taik kucing.ketotol.singkirkan marsha……………felix best,bagi je lagu apa,dia boleh bawa…..marilah bersama jatuhkan %mawi….nyanyi lagu nasyid je boleh….

  13. putri hamani says:

    FELIXXXXXXXXXXXXXXXX………………..FELIXXXXXXXXX…………..U ARE THE BEST,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,TUNJUKAN BAKAT YG U ADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ORG SABAH TETAP OKKKKKKKKKKKKKKKOKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK
    1) MAS
    2)FLIXXXXX
    3)YAZER
    5) EKIN

  14. Jojo says:

    elliza gedik sgt…reza suara sengau..akma bosan je…

  15. Jojo says:

    brad pitt tu pandai ker mengaji macam mawi…mawi dahla pandai mengaji,kuat iman dan memang ciri2 yg pompuan nak jadikan suamilah..vote for mawi!!!

  16. Sumandak07 says:

    waduh waduh… tulung la kamurang … o please la… suka ati la kamurang but to me… mawi bernasip baik ja dapat masuk af3 and kekal sampai skarang…cuz adanya peminat sefanatik kamurang..suara dia bukannya bagus sangat..tapi at least dia ada kelainan la juga… neway… watever la malaysian… all ups to you all.. not my money juga to vote…hopefully la he really deserve to win la…

  17. ann hamani says:

    felixxxxxxxx…………..felixxxxxxxxxxx……….u tetap best!!!!!!!!!!!apalagi nyanyi lagu, kau semut merah…………mcm tak bosan tengok konsert tu………..AFUNDI……………………………..FELIXXXXXXXXXXXXXXXX!!!!!!!!!!!!!

  18. Anie says:

    woit….
    sape yang kutuk mawi tu jeles la tu…
    sebab tak seglemer mawi….
    mawi tetap best!!!!
    AFUNDI MAWI!!!!!!!!!!!!!!!!!

  19. dragongirl says:

    HEY HEY !!!!!

    MAWI KELUAR>>>>>>>
    MAWI KELUAR>>>>>>>>
    MAWI KELUAR>>>>>>>>>>>
    MAWI KELUAR>>>>>>>>>>>>>>>>

    SEBAGAI JUARA AF 3 !!!!!!!!!!!!!!!!

    ramai suke dia sebab dia selamber, suare sedap kalau bagi dia aper2 lagu
    lagi sedap suaranya kalau nyanyi lagu arab dan nasyid….

    AFUNDI MAWI
    HIDUP MAWI

    MAWI LELAKI MELAYU TERAKHIR

    undi dia

  20. masing-masing ada kelebihan adik-adik. jangan kutuk orang lain. saya suka felix. semua dah ada. tinggal gilap sikit jak lagi. tahun depan saya pastikan saya berjaya masuk af. doakan saya ya………..

  21. heaker says:

    ni aku nak cakap sket……..kalau betullah mawi tu beriman kemape dier ngan slamber jeh nak masuk AF? kan kite semua dah tahu dalam rumah banglo AF tu semua lelaki ngan pempuan bleh pegang tangan…..terutama sekali mase menari…ini jelas menunjukan bahawa si mawi tu alim di luaran aje…tapi kalau dalaman tak alim pun……dier nak pancing undi so dier buat cam tulah………..menyampah tol tengok dier suara sumbang, tak pandai menari, kalau bawa lagu high note for sure hancus……
    memang mawi tak layak jadi juara….

  22. ronaldo says:

    orang yang tak suka mawi itu , sssssssseeeeeeeeeeeeetttttttttttttttttttaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnn

  23. i like mawi becouse his have ciri ciri kealiman . that s good you knom.So please afundi MAWI OK . If you afundi mawi i will give you all what you all want.

  24. aski says:

    janganlah bergaduh kerana manusia ……………………..

  25. ANIS says:

    Akum..semua,
    Saya nie minat gan mawi pada asalnya..ya la orang cakap dia alim kan..tapi bila tengok dalam diari AF saya tengok mawi tak pernah cuba menjauhkan diri apabila duduk berdekatan dengan wanita..dia selamba saja..kalau betul seperti mana yang diperkatakan ramai mawi seorang yang alim saya rasa mwai bukan alim cuma dia mungkin seorang yang pemalu..sebab ciri-ciri orang alim bukan seperti itu..apa-apa pun saya tetap juga undi dia sebab dia ada kelebihannya sendiri.

  26. ila says:

    saya lebih suka akedemi yg ke 2 sebab nampak seperti satu keluarga bahagia,

  27. Zain says:

    i luv u MARSHA!! kecoh giler akmal cheras ayam katik nih!!

  28. Bancik balai says:

    aku suke amelya!! mawi mati lagi baik!! unta fadang fasir fun lagi baik dari felix!!!

  29. ann hamani says:

    TO: BANCIK BALAI

    SIAPA KATA FELIXXXXXX TAK BEST????????? KALAU U TAK SUKA NGAN DIA TAK PYH MAKI2………DIAM JE LAH……TAK KAN U TAK NAMPAK PERSEMBAHAN DIA BILA DIA NYANYI LAGU “HUKUM KARMA” RENUNG-RENUNGKANLAH…………

  30. lynncutehappy says:

    Mawi tu bknnye best sgt… salu je lagu yang dia bawa lari tempo tak betul pitching… ye lah betul lah dia pandai ngaji ,mana pandai nyanyi, ngaji tak yah pakai muzik..hahaha… semua lagu hancur dibuatnya………..
    dah lah tak ngaku dah ada tunang…tak kesah lah cuma mawi tu tak jujur dan tak ikhlas…macam tu ke orang alim??????? saya suka amylea…setiap lagu yang dia nyanyi tak pernah sumbang, semuanye best…amylea the best… dia pakai seksi? masha lagi selalu pakai seksi skirt memang takat peha je… tahu lah dia tu bukan islam, tapi jaga lah sikit penampilan tu…..
    AMYLEA AMYLEA AMYLEA JUARA SEBENAR AF3.

  31. Amir Aideed says:

    Bagus…suara sedap…
    Peramah….
    Pandai ceramah.

  32. ntahlah says:

    tak de sebest yazer, marsha n felix……..der r the most perfect perfomance……UNDI FELIX, YAZER..MARSHA..

  33. cikgu says:

    felix ok tapi 2 lagu rock yg dibuatnya hancur. mawi lak ok tp bila lagu oh fatimah teruk. yg konsisten amylea

  34. cikgu says:

    aku tak fanatik sape-sape. kalau felix, dia hanya layak utk dangdut memang sedap. tapi lagu rock hanya bersandarkan persembahan. sebenarnya suara dia tak sesuai. kalau mawi pulak, lagu of fatimahlah paling tak best. mawi sesuai lagu slow. marsha memang teruk bawa lagu kris dayanti tp napelah syafinaz kata ok. betulke dia guru vokal? kita semua tak yah gado-gado, bintang af bintang segera. cepat meletup cepat pudar….. tengok apa jadi ngan af1..nana hanya layak jadi deejay dan liza tukang pusing kotak.. tak lama lagi nama zahid pun org dah lupa….
    itu sebab kita ni jangan fanatik…semua ada kelemahan tapi aku tak suka marlia musa ngan sifu…. bagus lagi ramli ms dgn fauziah nawi.

  35. lynncutehappy says:

    Saya sokong kata cikgu…. macam zahid, lagu dia, album dia tak brapa meletup… dah pudar… sampai sekarang yang masih bertahan dalam juara lagu cuma farah dan bob… itu sebab mereka punya suara yang power tak harapkan publisiti semata-mata… cuma penyanyi yang berkualiti je yang boleh bertahan lama dan boleh pergi jauh….
    ……….kemungkinan besar kalau mawi jadi juara AF , apa yang terjadi pada zahid, akan…terjadi pada mawi….

  36. munsyi klate says:

    Apo la pakat dok gadoh…kita x leh gapo pun…hok buleh abis duit jer…sama ada hok tengok tv abis karan ngan bayar bil astro jer.. yang afundi lagi la banyak..sapai 65sen skali afundi…baik jugak g sedekah kat masjid tiap kali jumaat tu..dapat gak pahala…Tapi nak buat camna…rakyat malaysia terutama hok melayu ni mudah lupa (ex- pm kato..) Tuhan bagi rezeki banyok pun pakat dok bazir ikut suka jer..bagus jugak kalu kerajaan naik minyak tarik balik subsidi tu..biar pakat raso tapi nanti hok naya ore kampung jugak…baik la korang insaf…minat tu biar berpada2 kata ore tua, gambar mok ngan ayah diopun dio x simpan x tampal tapi kalu gambar artis penuh dinding…heran bin ajaib. Itu mak bapak hok dok besar dio pun dio x boh gambar dalam beg duit tapi kalau gambar artis penuh dompet tu. Mav ko felix ko..amylea ko…tetap lubuk astro nak buat duit…tahun lepas untung juta-juta…tapi apa astro bagi..bil dok naik jugak tahun depan gerenti naik lagi. Mavi menang buleh keta, jadi artis..glamor..tapi mu belako jadi gapo…tak jadi gapo-gapo..kalu cikgu tetap cikgu..kalu kuli tetap kuli..kalu kerani tetap kerani…sokong jangan sokong yang membawa rebah…terutama adik2 hok ambik duit zakat buat ngaji U tu, tu duit bersih..tapi kalu guna untuk tujuan afundi guano hukum? try tanyo ustaz..perkara hok x jelas pasti jelas….FIKIR ATAS IMAM DAN AMAL OK?

  37. Dany says:

    Heran jugak guru vokal ni, jikalau yang depa suka depa kata bagus tapi kalau yang jelas sejelasnya depa tak suka pasti komen banyak…contohnya felix masa nyanyi lagu FBM..jelas vokalnya amat flat..seflat seperti rumah flet…memang tak boleh nyanyi lagu rock, begitu juga semasa nyanyi lagu HK, jelas menyumbingkan lagu itu sehingga pendengar yang arif akan senyum kambing. Jelas suara felix sesuaiiiiiiii…dengan lagu DANGDUT jer, lagu lain hancus seperti hancusnya kacang yang dijadikan kuah sate. Amylea jelas membawa personaliti yang kureng bagus. Itu belum jadi artis, kalau dah jadi artid entahlah………Lagi satu sepatutnya juri itu orang luar. Tentu guru vokalnya akan puji pelajarnya kerana jikalau pelajar itu diberi komen yang tidak menyenangkan..siapa yang ajar sebelum ini??? Bukankah guru vokal yang menjadi juri itu. Harap astro prihatin. Jangan berat sebelah tapi yang pasti astro nak untung jer…

  38. shah says:

    saya berharap ke enam-enam pelajar (MAWI,FELIX,KEIFLI,YAZER,MARSHA&AMYLIA)akan membuat persembahan yang terbaik pada hari sabtu nanti.

  39. ishi says:

    amylia cun…………………………nyanyi elok2………………….

  40. haris says:

    MAWI DA BEST. cuba kita pikir napa sluruh mlaysia duk gila2 sgt kay mawi. tak kira umur dan jantina. aku rasa mawi ni mmg pelik dan mmg dia layk menang. masya patut kluar. suara dia agak lembik x leh bw lagu tinggi. apap2 pun rezeki masing2. jgn suka2 kutuk org lain. klau korang suka plajar tu undi lah dia jgn duk kutuk org lain plak ok. tak pasal2 dosa. yg penting skali undilah MAWI coz mmg dia btul2 layak utk jadi penghibur

  41. SIAPA SINI KENAL IKA/????/

  42. pisangpunti says:

    aku punya pasal la syok kat marsha yg korang syok kat felix buat pe? anyway/ sapa org sabah tu undilah org kita..ARAMAITIIIEEE!… vote 4 felix n marsha da bestttttt…hehe..

  43. BABY HOOTAN says:

    HI…SUSAH-SUSAH AJE

    AFUNDI FELIX… SUARA SI FELIX SODAP,TAK CAM MAWI YG WORLD TUE,KALAU MUMBLE TU .OKLAH.SETAKAT LELAKI MELAYU TERAKHIR ,TAK HAIRANLAH.KALAU NAK PEGANG TITTLE LELAKI MLY TERAKHIR TAK PAYAH MASUK AF.,BUAT JER ALBUM NASYID BEIRAMA /BERENTAK HIP HOP ..KAN BAGUS,.. 1ST FELIX , 3 THD MARSHA & 2 ND AMYLEA IS THE BEST AND MAWI…SAY GD BYE…SUSAH -SUSAH AJA………HE..HE..

  44. USTAZAH MEK SU says:

    HI…

    KALAU MAWI TU JUARA TAK HAIRANLAH,COZ ORANG BERAGAMA ISLAM RAMAI KAT MALAYSIA.BIASALAH MANUSIA NI NAK ORANG YANG ALIM .TAPI YG SOKONG TUE PLAK ,ALIM TAK? ANAK DIA ALIM? BAPA ? CUCU ?JANGAN TIRU GAYA ORANG …SAYANG.CERMIN DIRI DULU!!! KITA LIHAT DAN TENGOK

  45. kefdam says:

    sayo sokong kefli dengan aidil mulo-mulo. pahtu bilo dio kuar sayo afundi felix.tok se undi mawi. tok se suko dio. dok tau bakpo rame sangat ore minat ko dio. tok selah kutuk sangt ore. kalu tok suka wat cara tok suke. tok se ngata-ngata. kita buleh dosa dio buleh pahalo.

  46. mar@min says:

    mar..
    kefli cute!!!go mawi go mawi!!!
    min..
    mawi jgn peduli apa org nak kata sesngguhnya kita ni insan biasa.. ALLAH

  47. mar@min says:

    MIN..
    sambungan ..sesngguhnya ALLAH tu tlah menentukan setiap rezeki kita..go mawi go go!!!!!!
    MAR..
    kefli walaupn kau trkeluar aku tetap sokong kau!!!!

  48. mar@min says:

    mawi i love u!!!!!!!!!
    kefli i love u!!!!!!!!

  49. Mawi!Felixx,Idayu,Amelya hope to see u all kat Final!!aku sentiasa sokong korang.aku doakan korang berjaya.

  50. kalaulah ada Asian show AF4 Menggabungkan pesrta2 dari negara serantau kan bagus.biar gamat biar perang mulot korang eh!Baru best,more audience,more rating,more Fame!Tapi Amelya, ur showmanship is DAMN GOOD.More sexy personality and more sexy dress,but not too revealing,ok.Ur urself,sincere and not hipocrate.

  51. hamba says:

    Daripada korang gaduh undi af..baik kamu derma palestin..tolong orang islam….afundi islam…

  52. hamba says:

    Moraliti Fantasia
    Bolehkah magis Akademi Fantasia mengubah pandangan masyarakat moralis terhadap para penghibur?
    by MR Al-Mustaqeem
    25-08-2004

    Bukan untuk siapa saja, rasa meluat dan menyampah tengok Akademi Fantasia. Banyak hal yang menjengkel dan meloyakan seperti adegan sedih dan “tarik beg� di akhir tiap konsert; laga-melaga atau ganding-mengganding antara seorang peserta wanita dengan peserta lelaki yang lain; peserta tak berbakat dan pi’il mengada-ngada yang dapat dilihat dalam Diari AF; juri yang ‘ke laut’, dan macam-macam hal lain. Adegan sedih di hujung konsert misalnya, siapa saja yang masih waras akan terkesan suasana itu selalu sangat dibuat-buat dan dipaksakan.

    Kalau dilihat di saluran Astro @15, di ruang chat sms ada kritik lain oleh, barangkali, remaja yang “terlalu banyak wang dan masa� dan “terlalu sedikit benda lain nak difikir.� Saya mengambil masa beberapa jam sehari, dalam tempoh seminggu, untuk memerhati perbualan mereka. Antara kritikan, atau lebih tepat kutukan, terhadap peserta AF ialah “Si anu harapkan muka aje, suara tak sedap, nyanyi tak pandai.� Tipikal ‘kritikan seni’ Malaysia.

    Ada pula mencadangkan sistem undian sms dihapuskan, diganti juri profesional. Nah, di sini nampak ada mereka yang sangat kabur, bahawa program ini orientasinya ringgit, mencecah jutaan, hasil undian sms dan penajaan. Makanya, setiap langkah, termasuk gerak atau sudut kamera dibuat atas perkiraan RM yang dapat diraih dari setiap satu sms yang masuk. Jadi, seharusnya tidak ada mimpi tentang situasi ideal di sini, kerana satu-satunya ideal yang dapat diharapkan ialah pemenang dari Akademi ini nanti peserta yang paling sempurna pakejnya dan kerana itu dipilih majoriti penonton.

    Saya telah cuba untuk menyukai AF1 dahulu, gagal kerana tidak tahan loya. Untuk AF2, saya tidak lebih bersedia. ‘Kebetulan’ sahaja yang berhasil menarik perhatian saya terhadap AF2. Kebetulan hari itu tidak punya wang, tanpa kenderaan, terperangkap dalam rumah, terpasang TV dan ‘tup’ Zahid sedang latih nyanyi. Tengok sekejap dan lihat kalau peserta lain terlalu ‘gedik’… selamat. Nampak ok. Dan saya rupanya telah ‘terperangkap’.

    AF2, dengan konsert dan Diarinya – juga dengan cikgu tarinya yang cantik – tampak telah dicipta untuk menjadikan orang demam dan ‘melekap’. Tapi, mungkin mereka yang di Astro tidak sedar bahawa ada sesuatu yang lain sedang berubah. Selain angka-angka di buku akaun mereka ada magis yang mengambil bentuk.

    “Magiknya Akademi Fantasia,� kata Aznil, di penghujung Konsert Akhir AF2 hari itu. “Magiknya Akademi Fantasia..,� “Magiknya Akademi Fantasia..,� ulang Aznil, setiap kali berujung alasan tersendiri. Bagi saya AF memang punya magisnya dan itu terjadi atas alasan yang lain.

    Lama sebelum AF2, saya, secara peribadi, pernah tergeser dengan dua peristiwa. Naratifnya begini:

    Di kenduri, pada rumah seorang imam masjid di kawasan penempatan yang baru bangun di Damansara dua kenalan sedang bersembang. Salah seorang sedang marah kerana rakan-rakannya yang terlibat dalam penganjuran sebuah majlis merancang menjemput M. Nasir untuk membuat persembahan dalam program tersebut. “Maksiat, apa nak jadi ni? Lantak korang, aku tak nak campur…â€? Kurang lebih begitu katanya, sambil mengisyaratkan bahawa lebih baik menjemput kumpulan nasyid. Rakannya terangguk-angguk setuju.

    Dalam ketika dan peristiwa lain, sewaktu sedang minum di sebuah kedai kopi, di Alor Setar, seorang rakan sinis campur pelik dengan bapa Siti Nurhaliza yang, secara terbuka di TV, menyatakan rasa syukur dengan kejayaan anaknya. Baginya, kerjaya penyanyi adalah kotor.

    Dua kisah ini mewakili pandangan umum masyarakat terhadap seni dan hiburan. Lelaki di kenduri bukan anti-hiburan, tetapi baginya ada beda antara M. Nasir dan Raihan, secara kasar, dari sudut dosa dan pahala. Lelaki itu melambangkan mediocrity Melayu-Muslim Malaysia.

    Rakan dalam kisah kedua, seorang peminat musik dan cukup senang dengan dendangan Siti, menjadi tanda bahawa masih kukuh pandangan serong terhadap insan seni.

    Saya boleh dituduh membuat generalisasi, tetapi bagaimana harus saya elakkan hal tersebut sedangkan setiap kali di kedai kopi, atau bertandang ke rumah kaum kerabat di hari raya, di bandar dan desa, yang sering dijadikan momokkan oleh generasi pasca-Islamisasi ialah kaum seni, terutama penghibur? Penghibur seolah manusia kelas dua yang tempatnya nanti di neraka, kerana mempromosi “budaya Barat� dan rendah moral.

    Pelan-pelan saya tanyakan kepada rakan tadi, “hang seronok dengar lagu Siti Nurhaliza?� “Best, rasa tenang, rasa sedap,� jawabnya.

    Ironi ini menendang-nendang hulu hati. Seorang penghibur, yang berjasa besar mengubat duka lara manusia dalam dunia yang makin kalut, harus tetap berdosa.

    Di sini, fikir saya, salah satu akibat dari kegagalan untuk melihat penghibur, dan mereka yang terlibat dalam dunia seni, sebagai manusia. Juga kegagalan dalam merayakan kepelbagaian dan kerencaman. Sebahagian kita gagal untuk melihat manusia sebagai manusia, berwarna dan kaya kehendak, dan bukannya haiwan sosial yang seragam tanpa kemahuan.

    Ada senario yang segan diperkatakan orang, tentang betapa proses Islamisasi yang digerakkan kerajaan Malaysia, ditandai kemasukan Anwar Ibrahim ke dalam kerajaan, pada suatu peringkat terkeluar dari kawalan. Hasilnya, secara cuai dan sembarang, lahir istilah ‘seni Islam’, ‘sains Islam’, ‘pentadbiran Islam’, ‘capal Islam’, dan banyak lagi Islam-islam yang lompong makna. Fundamentalisme dan ekstrimisme – yang kedua-duanya tidak mesti mengambil bentuk militan – pelan membiak, dan masyarakat, tanpa mengira agama, semakin menjadi moralis. Fragmen manusiawi dan duniawi tercicir dalam keadaan ini, masing-masing sibuk berbicara tentang Tuhan dan kerajaan langit. Malaysia, dalam keadaan ini hampir saja boleh menjadi inspirasi untuk Mark Twain menulis sambungan kepada novelnya, “The man that corrupted Haydleburg� – cerita tentang pekan kecil yang tampak aman dari luar sedang penduduknya menyembunyi kemas kebusukan masing-masing.

    Magis AF yang satu ini lebih menarik perhatian saya. Hampir setiap gerak-geri peserta AF dirakam dan dilaporkan melalui Diari AF, di saluran @15 Astro, 24 jam sehari, 7 hari seminggu, sepanjang-panjang tempoh AF berjalan. Ini mendekatkan peserta (dalam kes AF pesertanya telah bergelar bintang bahkan sebelum tamat konsert akhir) dengan penonton yang di bawah sedar akan menerima bintang-bintang ini sebagai manusia biasa yang ada perasaan, makan dan minum, berusaha seperti orang lain untuk mencari makan, dan benar-benar meminati bidang seni. Malah, tidak mustahil mereka ini akan lebih akrab di hati penonton mengatasi penyanyi popular sedia ada kerana tumbuhnya mereka, termasuk kesulitan yang mereka tempuhi untuk menjadi bintang, disaksikan penonton secara “langsung�.

    Sewaktu di atas pentas khalayak dapat melihat bintang-bintang ini seperti manusia biasa yang berkeluarga dan bukannya anjing kurap yang tersisih. Apatahlagi peserta AF seperti Kaer yang berwajah amat innocent. Babak Kaer diberi peluang bertemu dan memeluk ahli keluarganya seketika, sebelum beraksi, antara yang amat mengesankan.

    Ada sebuah kisah benar yang memberi harapan, dan dapat menceritakan tentang demam dan magis AF seadanya: Seorang teman pulang ke kampung, kebetulan pada hari Sabtu, hari Konsert AF2. Malam itu dia nonton bersama bapanya, seorang ustaz. Di akhir rancangan, teman saya itu terpaksa mendengar ‘ceramah’ bapanya selama setengah jam. Si ustaz nyata tidak puas hati apabila Zarina, salah seorang peserta wanita paling berbakat, diundi keluar.

    Zarina telah melekat di hati ustaz, yang melihat bakat besar pada Zarina, yang berkesan sebagai penghibur, yang melihat nyanyian tidak lebih dari satu kerjaya. Kerjaya ini pula tidak lebih rendah tarafnya dari tukang kebun yang membajai pohon agar bunganya menyedapkan mata orang yang lalu lalang, meredakan gundah gulana. Apatahlagi bintang-bintang dari AF, Zahid contohnya, yang teramat-amat selesa di pentas, punya potensi menghibur yang besar. Sudirman menyentuh penonton dalam cara yang tidak tergambar, luar biasa, sedikit sebanyak dapat saya rasakan kualiti itu pada Zahid dalam tiap siri Konsert AF.

    Saya sendiri boleh memikul sebanyak alasan untuk tidak senang dengan AF, selain alasan yang telah disebut awal tadi, apatahlagi AF itu lahir di tengah merajalelanya program tulen hedonis; di atas tambunan sampah sarap program TV (idiot box yang, pada saya, telah berevolusi jadi kilang pembodohan massa). Lebih tidak senang apabila memikirkan graduan AF itu nanti belum tentu dapat menentukan masa depan seni sendiri kerana ada percaturan lain di pihak Astro.

    Seorang teman bercerita tentang sebuah kisah di negeri yang jauh, di waktu yang lampau. Seorang putera raja bertemu seorang pelukis. Putera itu memberitahu si pelukis, “Beta besar dalam sebuah bilik yang penuh dengan lukisan kamu. Sungguh amat cantik lukisan kamu. Beta tak pernah, dan tak dibenarkan, keluar dari bilik itu, makanan pun hanya dihantar sampai ke pintu. Beta amat mengagumi kamu. Sekarang, beta mahu berpergian dengan kamu, melihat pemandangan sambil melukis.� Mereka pun keluar jauh ke perut negeri. Sampai ke sebuah tempat, terserempak sebatang tubuh, tergantung mati di dahan pokok. Mayat itu berwajah sayu amat. Cepat-cepat sang pelukis mengeluarkan kanvas dan peralatan melukis, dituruti putera raja. Mereka khusyuk melukis, tenggelam dalam seni, sehingga terlupa tentang tubuh tidak bernyawa, hampir rontok, yang seharusnya dikebumi.

    Memang dalam dunia seni sukar dipisah antara sedar dan khayal. Garis kemanusiaan pun selalu jadi kabur. Ataukah sengaja dikabur?

    Kepada bintang-bintang AF: Selamat datang ke dunia realiti yang masam!

    * * *

    MR Al-Mustaqeem adalah bekas editor Siasah, anggota Komunite Seni Jalan Telawi, penulis dan penterjemah bebas ini ialah graduan Syariah dan Pengajian Islam, Jordan.

  53. Pak Tam says:

    Tunggu dan lihat…………..

  54. labulabi says:

    apa susah2 buat pilihan bkita cari yang verstail, universe & berkuality.mawi world dan banyak peminat.tapi aya rasa mawi tu tak kan bertahan lama. kita tunggu je lah album dia kuar.ada kah peminat dia tu masih setia kat dia…macam zahid ari tu! dah kuar album peminat dia kat mane.kenapa tak fanatik nak beli album dia tu.kita org malaysia ni mengundi dgn membuta tuli.tulah sebab seni muzik kat negara ni ketinggalan berbanding negara indonesia.ramai peminat suka mengagungkan dunia hiburan dari negara luar berbanding hiburan di negara kita sendiri.mcm mana nak maju kalau selalu kutuk artis ini-artis itu.fikir- fikir kan lah……harap2 korang dapat terima kenyataan ini.memang artis negara lain the best.kalau masih tak percaya.kita tunggu dan lihat kesudahan akademi fantasia ini.sama ada mawi mampu melakukan yang terbaik ataupun masih adakah peminat mawi setia untuk membeli album dia.org malaysia ni sebenar nya tak berfikiran matang dalam dunia hiburan sebab tu lah ketinggalan..

  55. labulabi says:

    kita tunggu dan lihat………………….

  56. batubelah says:

    sebenarnya apa yg kita nak cari dari af ni?soalan yg tak mungkin saya nak jawab.cuba kita renungkan………kalau nak cari yg terbaik, bagus kita buat satu rancangan keseluruh dunia.tapi yg peliknya, yang tak bagus pun kita minat juga. sebenarnya kita telah melakukan satu kesilapan.di mana org yang betul2 ada bakat kita ketepikan malah mengagung2kan org yang dari kebanyakan seperti mawi world.walaupun world tapi tak ada bakat langsung.apa yg kita dapat dari dia.masa af prelude dia dah terkeluar.dan diserapkan masuk balik menyertai 12 org pelajar lain.adakah kita terfikir kenapa dia di singkirkan?cuba fikirkan……………kalau anda rasa tahu jawapanya.sila balas atau sambungkan ayat yang tergantung ni.terima kasih

  57. AZNIL says:

    UCAPAN TAKZIAH BUAT FELIXXXXXXXX……………….KRNA PERGINYA AYAH TERSYG……………….WALAUPUN TANPA PENGETAHUANNYA………

  58. astro says:

    PENDUDUK RAKYAT MALAYSIA SEHARUSNYA MENGUNDI PELAJAR AF YANG PALING MENGHIBURKAN SEPERTI FELIX….. FELIX BOLEH MENYANYI.. BUAT LAWAK…. BERLAKON…. MENARI… DAN YANG PALING PENTING FELIX TU MEMANG BERANI BUAT SESUATU….. JADI AFUNDI FELIX…. FFFFFFFEEEELLLIIIIXXXXXX……

  59. sincere says:

    boleh jalan la brad pitt…lg selekeh gune name brad pitt..cam boo toh gak ko adala…

  60. sincere says:

    Bancik balai pun bole pegi mampus!!!amylea sanggup wat pe saje utk kuarge die…kalo kene jual diri utk menang pun die sanggup la..aku takde la sokong mawi sgt tapi takkan sifat2 alim tue nak tunjuk satu persatu…siap dgn jubah n serban sekali…itu namenya riak…

  61. sincere says:

    BABY HOOTAN ke BABIHUTAN???suare felix kdg2 sengau!!seperti ade lalat dlm btg idungnyer..

  62. sincere says:

    linda@puteri pun satu bangang…kalo ko rase suare ko sedap sgt…ko nyanyila buktikan yg suare ko lg sedap drpd mawi..

  63. sincere says:

    heaker,takkan ko x tgk diari mawi..kan die ckp di tak mau jd penyanyi..kalo dpt jd security guard pun jdikla..cube ko satu hari je amek air semayang pastu jgn wat bende2 yg bleh batalkan air semayang ko tuu selame satu hari..bleh ker??pastu kalo ko tido umah sedare @ sepupu ko yg ade pompuan yg halal kawin ngan ko, ko jgn tito umah tu..gi sewa kat hotel ke??bleh wat tak??

  64. sincere says:

    aku sokong cakap ronaldo…

  65. sincere says:

    yazer suke RABA di bahagian selatannya!!!

  66. sincere says:

    walaupun mawi best tapi aku tak harap dia jadik penyanyi..

  67. sincere says:

    mawi is da first tapi bukan sebagai penyanyi..dia ada sifat2 yg boleh korang contohi…

  68. sheda says:

    korang marah nape….jgn taksub sgt…yg penting keputusan akhir MAWI no. 1…hidup anak FELDA!!!!! aku dr felda ngak aku FELDA di Bukit Sagu Satu Kuantan Pahang….ok lah jugak walaupun bukan dari felda Andak Kulai Johor kan…..anak felda mmang akan merasa susah jerih kehidupan berlainan dengan anak2 sekrg….sesungguhnya MAWI pun tak target dia akan jd gelemor sebegini rupa…..jd jgn marah2 dan hina dia….yg penting kita banyakkan amalan utk akhirat……

  69. sheda says:

    tak sangkakan AURA mawi amat mencongkam…..sehingga ramai yg terpukau oleh suara dan persembahan nyerrrr…..dahlah tu sampai menitiskan air mata jantan……wah syahduuuuuu nyer….ceriter plak pasal mereka2 yg x ada ASTRO ada plak yg sanggup cari cari kedai-kedai mamak utk di jadikan sasaran…..hai AURA!AURA!AURA!……nantilah bila WAWI masuk tilawah pasti peratus yg pilih canel TV yg 2 meningkat secara mendadak….pasti PM kiterrr seronok giler…..

  70. tuxio says:

    mawi world………………….pekida

  71. sheda says:

    weiiiii…mana p korang semua kenapa ari ni kurang komennnnn ooooomesti dah berhenti dr menjadi aahli af3……………………

  72. kurai says:

    saya harap mawi akan menang dan berjaya…….

  73. kurai says:

    mawi mak sihat mawi.Cayalah mawi ,saya respek ayah mawi

  74. Mask_oF_KBelud says:

    oiiiiiiiiiii……….. ASTRO main buyuk ……… banyak undi felix tidak sampai….
    astro bagi lagu yg x ngam ngan felix…. pasal tu felix spoil……. cuba felix bawa lagu mawi… dan mawi bawa lagu felix… time final af3…. apa jadi…..
    satu lagi…. napa pengetua af3 masuk campur dalam pembikinan lagi…. p mampos la m. nasir… pilih kasihhhhh…. m.nasir tidak adil… kalau buat lagu utk pelajar af3… buat lah utk semua… lagipun pengetua mana buli masuk campur….. pakai hotak lah ckit

  75. HALEEDA ABD AZIZ says:

    NAK TANYA LAH SIKIT KAN……KENAPA RAMAI YANG MENENTANG MAWI?TAH PAPE LAH KORANG NI……RAMAI PEREMPUAN YANG TERGILA-GILAKAN MAWI COZ MAWI TU ADA AURA DIA TERSENDIRI.PADA MULA NYA SAYA PUN KURANG GAK NGAN MAWI NI TAPI SELEPAS MENDENGAR DIA MEMBACA AYAT SUCI AL-QURAN….SAYA TERUS TERPIKAT PADA SUARA DIA.JADI KORANG YANG MENGUTUK DIA TU…..TENGOK DIRI TU DULU BARU LAH…..BOELH MENGATA ORANG…..FAHAM!!!!!!!

  76. ADNIKO says:

    APASAL LAH KORANG BERGADUH!YANG ASTRO NI PUN SATU KENAPA ASTRO TUTUP UNDIAN FELIX BIN AGUS ,HA SAPE BILANG FATHER FELIX DAH PERGI ,MREKA HANYA NAK TAKUT KAN FELIX JE JANGAN RISAU LAH,SAPE YANG KATA FATHER TELAH GO, GO P MANA ,GO TO KONS.AKADEMI FANTASIA ADALAH.LAIN KALI MULUT TU JANGAN LAH TERLALU GATAL .

  77. ADNIKO says:

    ######## # # E ##### L # I # X # I LOVE U SAMANTHA MAYROU!!!!!!!!!!!

  78. brutal says:

    af dah abis lah…….tima jelah keputusan.tp yg tak best nye,masa penyampaian hadiah kepada pemenang tu, saya tengok semua pengkritik tak berapa gembira. why?ada sesiapa yang nak komen?????semua pengkritik mcm tak berapa setuju dgn kemenangan mawi.mungkin meraka rasa mawi tak sesuai jadi pemenang. ataupun memang mawi tak sesuai menjadi juara

  79. USOP says:

    PEMINAT AF 3 TERLALU FANATIK.SUDAH TIDAK ADA ADAP SOPAN DALAM PERBUALAN.PERSIS LEMBU DI PADANG.MENGEBOH TAK KIRA MASA,BERAK DI SANA SINI.ITULAH SIKAP PEMINAT FANATIK AF 3.
    TONTON SEKADAR HIBURAN.

  80. USOP says:

    MAWI MEMANG SESUAI JADI JUARA.DAH DITAKDIRKAN REZEKI DIA.
    SIAPA KATA PENGKRITIK TAK SETUJU.LIHAT SYAFINAZ GEMBIRA DAN RIANG. ADLIN BIASALAH DENGAN ANTI LELAKI.KUDSIA MACAM SUKA JUGA KAT MAWI TU. YANG PENTING MARLIA MUSA,M.NASIR.SITI HAJAR DAN TENAGA PENGAJAR LAIN GEMBIRA.

    HAPUSKAN SIFAT HASAD DENGKI ANDA.

  81. brutal says:

    ITU CUMA SOALAN JE USOP.BKN NYE NAK MENGUTUK MAWI PUN.SAYA TAK ADA CAKAP PUN MAWI TAK LAYAK LANGSUNG MENDAPAT GELARAN TU…SAYA CUMA NAK TAHU PENDAPAT ORANG MENGENAI SEMUA PENGKRITIK. OK…KO NI SALAH AGAP DAH NI..NI LAH SEBAB KENAPA BYK ORG TAK ADA ADAP SOPAN TU..SEBAB TAK MEMAHAMI SOALAN DAN TERUS JE MEMBUAT KEPUTUSAN.TAPI TAKPE,TERIMA KASIH KERANA MEMBALAS MESSEGE SAYA.

  82. selipar jepon says:

    BANGANG TUL LAH……………TAKDE KEJE LAIN LAGI NIH.KUTUK2 ORG MCM LAH DIA BEST SANGAT……PILAH CARI KEJE LAIN……..BUANG KARAN BETUL…..BAGUS LAGI TENGOK ROCKSTAR………DARIPADA TENGOK AF……YANG KORANG GADUH2 NI KENAPA??????KORANG GADUH PUN TAKDE MAKNE NYE…BKN DPT APA2 PUN…..NAK TAMBAH KOLEKSI DOSA TU ADA LAH……

  83. abgterre says:

    Mender laa korang nii…
    korang tak suka mawi napa…
    korang jeles manyak awek minat kat dia

    apa apapu world

  84. aku says:

    akum..ape kaba sume??saya first time masuk chanel ni dan macam2 sy dah baca pasal komen and idea korang…ape2 pun,saya tak kisah dengan pendapat korang tapi yang penting,jagalah adab kita sebagai orang yang beragama dan mempunyai akal untuk berfikir…benda2 kutuk mengutuk ni takde faedahnya dan hanya menambahkan dosa..kalau yang minat tu teruskan meminati penyanyi mereka tapi yang membenci tu gunakanlah pendekatan yang lebih berhemah…fikirkanlah….

  85. iepah says:

    KAMU GADUH PASAL MAWI NGAN FILEXXXX; KAMU MAU TAUKAH…. MAWI N FILEXXX 2 KUMPULAN GAY SEDUNIAAAAAAAAAAA,,,,,, WAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAK

  86. puteri melisa says:

    SIAPA YANG KUTU MAWI DIA TUE….ANAK YG X KENANG BUDI..
    BODOH!!!…SYGKAN LAH ORG INI..FELIX….AKMA….MAWI…AMYLEA..

  87. orange says:

    hukum karma

  88. noor_pkb says:

    janganlah kita suka mengutuk orang yang kita tak tahu keperibadiaannya..cermin diri kita dulu sebelum mengata orang lain..especially MAWI….FARAH BREEP2 AND ZAHID…INGAT JANGE DUK NGATO OGHE LAIN!!!!!

  89. UltraMP3 says:

    afundi mawi world…

  90. pemuda kampung says:

    ello smua

    sapa kata mawi sora sumbang ha .I Love Mawi . tak baikmengutuk org

    ccccc uuuuuu letter

    WORLDWORLDWORLDWORLDWORLDWORLDWORLDWORLDWORLD

  91. pemuda kampung says:

    ELLO SMUA

    NAK KOMEN SIKIT

    AMYLEA- dalam majalah AKSI. i nampak dia baca doa di kensert akhir but dia pakai buju tak cukup kain. (jgn siapa tiru)

    marsha- konsert le brapatah yang menyanyi lagu “Jambatan Tamparuli” pakai seluar fit je.oramg muslim byk yg tengok. so jangan tiru

    Mawi- dah syak dah dia akan menang kerana M. nasir yg cipta lagu 2 n lagu seroja diiringi oleh koir keb.

    felix- bagus lagu “kudaku lari” i suka lagu 2

    cccccccccc uuuuuuuuuuu letter

  92. faiz_sha says:

    salam perkenalan

  93. cipitas2005 says:

    i love at kefli because he was very cute and handsome. he had alovely sing when he song the sing “Berhenti Berharap”.

  94. hanna says:

    salaam…..mawi tetap world…kalu korang asyik puji jer yg korang minat tp x vote n x menang wat pa…..whatever…mawi sekarang jutawan….

  95. tsa says:

    Tak baik gaduh-gaduh pasal mawi. Sepatutnya kita beri dia peluang membuktikan bakat yang dia tak tahu dia ada. Kita doakan supaya dia tetap mawi yang dulu yang sebelum dikenali. Sekurang-kurangnya dia dapat membantu keluarga dia.

  96. fatin says:

    betul kata tsa takkan psal mawi nak gaduh

  97. aku says:

    mawi…world….??? mende… mawi world… suara mcm tu ka kata world… suara macam ayam jantan tertelan kapor je.. world konon… simpan la world tu…. tengok sajala masa konsert penutup bulan kemerdekaan.. sumbang habis… sumbangsih betulllll…. mawi.. aku ingat pi balik kampung jual keropok lagi bagus la… dia memang tak layak jadi penyayi.. jadi pelakon komedi boleh la kot…

  98. hi……aman dunia tak payah lagi gaduuh2 pasal af3…semua orang dah tau yang mawi juara af3…..felix no2…kira oklah tu bab time konsert akhir dia memang flat abissss..tapi yang fasya tak puas hati…napa mawi yang world tu yang sapu semua…patutnya amylea yang dapat persembahan terbaik…apalah astro ni da tau tak adil masih lagi kekalkan…tak paya ikut vote lah kalau tak adil pi….lah…tapi tak yah lah gaduh2 pastu tak baik cakap orang….kiamat dah nak dekat…

  99. k..lah sampai di sini je fasya….kalau ada sape2 yang nak berkenalan ngan fasya kol je nombor ni ke…0195359627…kkkkk kamu pasti tak menyesal kalau kenal ngan fasya bab fasya tak sombong…..dan kiut sangat..kalau tak pecaya tanyalah fasya…k lah gurau2 je tu…janlah ada yang pandang serong ngan fasya ye…..tapi betul tau…tak tipu ni….dalam islam ada berkata bahawa dia tidak membenarkan umatnya menipu kkkk bye
    ASSALAMMUALIKUM!!!!

  100. Morgan says:

    apa la sangat kita kecoh2 pasal af3 ni..takkan nak fanatik..
    keadaan ini takkan lama..kejap lagi orang akan lupa af ni..kan lebih baik kita fanatik macam mana nak cari duit utk teruskan hidup..kan lebih baik tu.. so berfikir lah kalian semua..apa2 pun sokong la artis malaysia.. hidupkan semangat artis2 kita agar lebih berjaya dalam bidang yang mereka ceburi… Hidup Artis Malaysia!

  101. MARSHA THE BEST. NYANYIAN U TU SYOK GILER!#$@%&* LAGU MENANTI TU MENYETUH PERASAANLAH…… TO FELIX PULA,”WARKAH BERLAGU PILU” TU MENYENTUH HATI JUGAK. TAPI KAT KORUS TU KENAPE TERKUCIL?TAK PE,MOGA U ALWAYS THE BEST…….GO…MARSHA,FELIX,AMYLEA,ADAM,AKMA&FARAHAF2….YAY!@#$%^&*

  102. polong_raye says:

    as’kum.ade duit tak aku nak beli kad raye la untuk awek aku la
    hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

  103. polong_raye says:

    alal fasya ni nak cari awek ni hiiiiiiiiiiiiiiii

  104. m e m e says:

    amylea mmg best glersss..
    go beach gurl..walopun aku org kuala kangsar aku takkan undi org kampung aku!!sebabnyer..dak tuh satu skolah ngan aku..pangai der usah cakaplah..
    memang gedik jer..siyerss..tnye la org kualer..
    kawan der 2 org jer..memang patut pon blah dari af3.awei kena pilih,awei yang kena blah dulu..
    hahahaha…
    nak aku mention namer dier??
    ELLIZA!!
    GEDIK TAHAP CIPAN

  105. alin says:

    ekekkkleee…korang ni kelam kabut la….suka ati budak af tu nak pakai ape pun…asal korang nak sibuk???nama pun singer(amylea)…so wat???korang ni org kampung kot….mawi…org felda xkan x prap sehau 2 kot..tuuuu diaaaaa…ape pun maintain beb…..

  106. shamira says:

    felix the best.akma pun best masa nyanyi lagu cahaya.mawi oklah.amylea suara sedap tapi gedik.marsha ok.yazer rock.kefli suara sengau harap muka je cute.aidil suara tak best.reza tah apa2.amy tak best ah.idayu best.elliza ok.

  107. shamira says:

    betul tu alin

  108. shamira says:

    betul ke felix in love with akma?cuba bagi komen skit.

  109. pendakwah says:

    kome ni tak baik gaduh2 kite sesama islam kenelah bersatu padu…..ini tak….. nak kutuk bangse sendiri je…ok la teman nak ucapkan selamat hari raye sokonglah artis kite terutamanye MAWI WORLD suarannye memang sedap…(aduh saliha)

  110. SAYA MEMANG KATA MAWI HANDSOME ORANGNYA TAPI KENAPA ADA ORANG BENCI KAT MAWI?KENAPA APA SALAH MAWI SAMPAI ADA ORANG KUTUK DIA .BAGI SIAPA BENCI MAWI SAYA NAK TANYA KENAPA YOUALL HATE WITH MAWI????????????SAYA RASA TUNANG MAWI MESTI CORONOK DAPAT BERTUNANG NGAN MAWI KAN.SUARA MAWI PLAK……SAYA KALO TAK DENGAR SUARA MAWI DALAM SEHARI RASANYA BOSAN RASANYA

  111. shahila says:

    alaaa mawi tuuu kelang kabut ajerr…nyanyi dah laa sumbang…x sedar sedar kerr..!!!

  112. shasha says:

    mawi best……….
    sume orang yg kutuk mawi tu memang orang yg tak suka tengok orang lain berjaya. nilah orang melayu..
    aku malu ngan korang sume ni…
    malurrrrrrr…………………….

  113. shasha says:

    apapun aku berharap mawi dapat buktikan kepada korang-korang yg kaki kutuk ni yg dia sememangnya berhak mendapat tempat di hati orang-orang seperti aku nie.
    mawi best……

  114. shasha says:

    saya sokong mawi buat selama-lamanya

  115. fatin@ati says:

    saya sokong felix dan mawi. saya sokong dia orang sebab mereka nampak macam adik beradik yang lawak sangat.

    MAWI WORLD…..
    FELIX SUSAH SUSAH AJE

  116. Riza Afiqah says:

    aplah korang ni pasal mawipun nak ergaduh.

  117. Fiqah@Ati says:

    Saya nak cakap sikit dekat korang: Betul ke Mawi suka dekat Marsha? Tolong beritahu jawapan ye pasal saya nak tahu sangat apa jawapannya. Tolong balas ye.

  118. Fiqah@Ati says:

    I love at Mawi because he was very cute and hendsome. He had a lovely sing when he song the sing “SEROJA”

  119. Felix&Marsha says:

    Hai saya dr S’wak tapi saya suka kat Felix n Marsha. Diorang nie best…
    Pandai nyanyi lagi 2. Menyampah btl dgn Akma n Mawi… Couple nie x best.
    Hidup MARSHA AND FELIX……………..

  120. soul_edge says:

    mawi xworld la.thailand pun xsampai lagi.world apenye. wakakaka

  121. aweks says:

    korang tak payah nak gado2 coz keputusan dah lamer di buatkan.
    aku memang minat giler kat felix tp nak wat cmnekan.
    aku raser ka tak payah nak kutuk2 diorg kesian tau mawi gi la korang ngan mawi FELIX ALWATS BE OUR FELIX

  122. MANADIA87 says:

    Mawi best gilerrrrrrrrrr.mmawi bile nak kawin.ala jadi kot tahun biler.mawi bile nak mari kt london city.buat show macam citi nurhaliza.ke ade pelan lain

  123. Fiqah@Ati says:

    Apalah kamu ni MANADIA87 itu pun nak tahu bila Mawi kahwin apalah awak ni. MANADIA87 agaknya kan umur Mawi berapa ha. Awak tahu tak MANADIA87?

  124. ANIS says:

    mawi mmg sorang lelaki yg setia pda kekasih nya . saya tabiq dgn c-kap cuma la kan jgn lah trlalu mg harap pada dia………dia jugak manusia biasa . Saya suka personaliti dia……MAWI WORLD……!

  125. @ana...peace says:

    jangan ingat nak mengutukje…faham..dorangpun ada perasaan…mesti dorang kecik hati nanti bila mereka baca suma y anda sampaikan…jikalau anda dibuat bgitu,anda d kutuk seberabisnya anda tak sakit hati…anda tak geram/sedih,mesti anda sedih jugatue..so pandai2lah jaga hati org..jangan nak fiir tentang diri sendirije….

  126. shud says:

    askum…aku nak ckp ckt r kat korangyg suka mengutuk org2 yg tak bsalah.biarlah diaorang tu nak jd juara ke,apa ke…yang penting niat dia kan.kalo niat dia ikhlas,berjayalah dia….lagipun ALLAH dah tetapkan rezeki masing2 untk hambanya,tinggal usaha jek la.tak payah nak jelous ngan org lain…yg penting betulkan diri kiter sndiri..mcm mawi tu,dia sendiri pun tak sangka akn smpi ke tahap ni!tu lah dinamakan rezeki..aku pun tak pelik..kita mana tau perjalanan hidup dia selama ni.bkn nya kta ni ahli keluarga dia.dia jd mcm ni, sbb mak ayah dia restu dia tu yg mendpt berkat..biar seimbang dunia dan akhirat.tak yah nak tunjuk alim dpn org,pokok pangkal nya hati kta!setiap perbuatan mesti ada batasan nya..lagi pun x salah dia jd penyanyi,aurat lelaki bkn pd suara…itu aurat pmpuan..so,bagi org2 di luar sana,hntikanlah segala hsad dngki..selalulah pkir yg positif thadap setiap individu tu.bagi yg pakai seksi,jgn kutuk2 dpt dosa jek.itu dosa antara dia ngan tuhan.,,apepun,world…………..

  127. Amylea's_Fan says:

    Amylea mmg meletop tros!!!Suare dia mmg memikat hati org ramai.Tp,kpd yg x minat ngan dia……lain ceritanyer….psl suare Amylea,mmg power!!!k lah!x nk lame2 komen….k…ni je lah yg ingin sy komen…tak lupa…Amylea akan tros maju ke hadapn…k…BYE!!!

  128. ekin mmg cantek and…dia adalah sorang yg lemah lembut dan baik hati………ingat kitorang ek ekin???kitorang sentiaser ingat ekin sampai bila2 and akan sokong ekin..ingat…MMMMMEEEELLLLEEEETTTOOOOPPPPPP!!!!!!:)

  129. ika says:

    harapp felix dapat jadi binyang popular 2006.hidup felixxxxxxxxxxx.love felixxxxxxx:)

  130. nadzirah says:

    hai felix saya tetap sokong felix saya ada no. fone felix tau

  131. nazrin says:

    hai geng saya ada no.fone farah tau

  132. ienazl says:

    mawi memang world!!!!!!! dulik ar ape orang nak kata. aku tetap sokong mawi!!!!!!!!!!

Comments are closed.